Reseberättelse från Birkascouter som varit på MedJam18

Vi är 10 scouter och en ledare från Sollentuna Norra som åkte till MedJam18 på Malta som en del av den svenska fristående kontingenten.

Vi var totalt 35 svenskar på plats. Vi började den 30:e juli med att ta flygbussen ner till Skavsta där vi mötte upp övriga svenskar. Vi slog upp våra tält där för att vara redo för ett vansinnigt tidigt morgonflyg.

Under kvällen kom polisen och hälsade på, de ville bara försäkra sig om vi hört talas om eldningsförbudet och inte eldade. Det var lugnt..,. Vi hade koll och åt hämtpizza Tyvärr hade poliserna redan ätit så de tackade nej till pizza.

Det var ett för oss ganska annorlunda läger vi hamnade på. Först, värmen. Visst det har varit varmt hemma i sommar men det här riktigt varmt. 36-39 på dagarna och 28-30 på nätterna de första dagarna Ingen av oss hade nog druckit så mycket som vi gjorde då. Vatten, iste, resorb, lite juice hör och där… Så vi höll oss skapligt pigga och väldigt glada.

En annan för oss lite udda sak är att Malta är så tätbefolkat. Det märks t.ex. genom att granne med lägerområdet ligger ett stort hotell. Det var lite skumt för oss, att från tältet se ett jätte hotell. Vi delade by med två maltesiska scouttroops, en maltesisk guidetroop, en israelisk troop och en väldigt liten tysk kontingent på sju scouter. Så det blev väldigt mycket internationella utbyten bara för att bygga läger, hämta mat mm. Bilden kan innehÃ¥lla: 2 personer, personer som ler, folkmassa, himmel och utomhus

Jag har såg en Birka_runtmarke_cmykhel del swapping i matkön t.ex. Både våra Norra märken med en viking och Birka märken med ett vikingaskepp var nästan lika hårt eftertraktade som våra svenska halsdukar.

För aktiviteter var den svenska kontingenten delad i tre patruller som åkte iväg med patruller från andra grupper och kontingenter. Så även här blev utbytet med scouter från andra länder väldigt stort. Vi var på ett vattenland-äventyrsbad, besökte huvudstaden Valletta för en guidning av Maltas historia, klättrade på vägg och i höghöjdsbana, badade och snorklade i medelhavet mm Vi fick även tillfälle att fira svensk Lucia… På “International night” visade vi upp bl. a. ett svenskt Luciatåg. På det hela taget ett väldigt lyckat läger med många nya vänskaper (både internationella och mellan kårer inom den svenska kontingenten) och minnen.

Bilden kan innehålla: 5 personer, personer som ler, personer som står

Vi tackar distriktet för bidraget som sänkte vår egen kostnad för att kunna delta. Totalt inkl. bidraget från Birka fick vi bidrag som täckte nästan halva den totala kostnaden för våra scouter. Bidraget från Birka användes till att betala en betydande del av andra halvan av lägeravgifterna som vi betalade in till MedJam18 i Maj . Avgiften för själva lägret var 2*150€. Hälften betalde vi i mars och hälften Maj precis efter att pengarna från Birka kommit. /Per Billing Sollentuna Norra

Man kan se mer från den Svenska fristående kontingent på deras facebook-sida:

Ingen automatisk text tillgänglig.